Ingredients
- 800 g aubergine
- 800 ml ekologisk tomatpassata
- 370 g avrunnen mozzarella eller fior di latte (komjölksmozzarella)
- 80 g parmesan eller Grana Padano-ost
- 1 msk olivolja extra virgin
- 1 knippe färsk basilika (endast bladen)
- 500 ml solrosolja för stekning av auberginerna
- salt efter smak
Directions
Step 1
Lägg tomatpassatan i en kastrull med en matsked extra virgin olivolja och några basilikablad. Täck över och låt koka på låg värme i ca 30 minuter, rör om ibland. Tillsätt salt och låt svalna.
Step 2
Skiva mozzarellan eller fior di latte och låt den rinna av väl. Skär under tiden auberginerna på längden i 5 mm tjocka skivor, strö över lite salt och lägg dem i en ugnsform för att dra ut överflödig vätska, varva lager av aubergine med pappershanddukar.
Step 3
Efter en halvtimme tar du upp aubergineskivorna och steker dem i rikligt med olja, låter dem rinna av på hushållspapper och lägger dem åt sidan för att svalna. Byt olja vid behov. Innan du monterar rätten måste ingredienserna vara svala, annars smälter mozzarellaen!
Step 4
Häll en skopa av den tidigare beredda tomatsåsen på botten av ugnsformen. Täck sedan botten med ett lager aubergineskivor, utan att överlappa varandra eller lämna luckor. Lägg sedan på ett lager mozzarellaskivor och några basilikablad, täck med en skopa tomatsås och strö över riven parmesan.
Step 5
Upprepa enligt samma ordning: Ett lager auberginer, ett lager mozzarella och basilika, ett lager tomatsås och till sist riven parmesan. Gör minst 3 lager för att få en djup parmigiana! Avsluta med ett lager aubergineskivor och toppa med sås, riven parmesan och några basilikablad.
Step 6
Baka parmigianan i ugnen på 180°C i ca 30 - 35 minuter. Tiden kan variera från ugn till ugn, så kontrollera rätten efter de första 15 minuterna. Den är klar när det har bildats en skorpa på ytan. Ta ut ur ugnen och låt svalna helt i formen.