Chiudi

RGFE

Piemont: Ruby Red ”rubra” eller ”bagnetto rosso”-sås – ketchup på italienskt vis

Chef

Viviana Marrocoli

Cook & Prep Time

3 timmar

Serves

4

Piemont: Ruby Red ”rubra” eller ”bagnetto rosso”-sås – ketchup på italienskt vis

Ingredients

  • 250 g konserverade ekologiska hela skalade tomater
  • 1 röd paprika
  • 1 morot
  • 1 stjälk selleri
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 rödlök
  • 80 ml olivolja extra virgin
  • 25 g strösocker
  • 20 ml äppelvinäger
  • fint salt efter smak
  • malen svartpeppar efter smak
  • 1/2 tsk (en nypa) chiliflakes
  • 1/2 tsk (en nypa) malen kanel
  • 1/2 tsk (en nypa) senapspulver
  • 4 lagerblad

Directions

Step 1

Kör tomaterna genom en grönsakskvarn så att de blir till en sammetslen sås. Tillsätt salt, peppar, chiliflakes, senapspulver och kanel. Tvätta den röda paprikan, ta bort stjälken, kärnorna och den vita märgen och skär den i små bitar.

Step 2

Skala vitlök, lök och morot, ansa sellerin och finhacka allt. Lägg de hackade grönsakerna och lagerbladen i en kastrull med oljan och fräs i fem minuter, tillsätt sedan tomatsåsen och låt koka under lock i cirka två timmar.

Step 3

Ta bort lagerbladen och låt svalna.  Tillsätt socker och vinäger i såsen och mixa till en slät och krämig konsistens. Häll upp i glasburkar. Rubrasåsen kan förvaras i tätt förslutna glasburkar i kylen i ca en månad.

Step 4

Alternativt kan du sterilisera burkarna, sedan vakuumförsluta dem och förvara dem på en sval, torr plats i sex månader. Förvara i kylen efter öppnandet.