Chiudi

RGFE

Bakad potatis ”all’amatriciana”

Chef

Viviana Marrocoli

Serves

4

Bakad potatis ”all’amatriciana”

Den kanske bästa tröstmaten som finns: en rykande het bakad potatis med den här läckra, lätt kryddade tomat- och baconsåsen, toppad med ost.

Ingredients

  • 8 medelstora eller 4 stora bakpotatisar
  • 200 g konserverade ekologiska skalade tomater
  • 100 g guanciale eller rökt bacon
  • 60 g riven pecorinoost
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olja
  • Svartpeppar efter smak
  • En liten bit chilipeppar
  • Kvistar av färsk basilika, att garnera med

Directions

Step 1

Skrubba potatisen väl. Värm ugnen till 200°C (varmluft). Sätt in potatisen i mitten av ugnen. Grädda i 15 minuter och sänk sedan ugnen till 170°C och grädda i ytterligare 45 minuter-1 timme tills potatisen är mjuk i köttet (beroende på potatisens storlek).

Step 2

Testa med en tandpetare. Under tiden förbereder du såsen: stek guancialen gyllenbrun i en stekpanna och lägg den åt sidan på hushållspapper. Tillsätt en vitlöksklyfta och chilipeppar i baconfettet, och när vitlöken är gyllene tillsätter du tomaterna och kokar i ca 10 minuter på medelvärme.

Step 3

För att servera gör du ett snitt i toppen av den bakade potatisen, häller över såsen och toppar med lite pecorinoost och den krispiga guanciale om du vill.

Garnera varje potatis med en kvist färsk basilika.