Chiudi

RGFE

Köttbullar

Chef

Viviana Marrocoli

Serves

4

Köttbullar

Prova denna läckra och hälsosamma tomatkryddiga variant på det klassiska svenska köttbullsreceptet – perfekt för en middag mitt i veckan som serveras med potatis eller sallad. Det kommer garanterat att bli en familjefavorit.

Ingredients

Ingredienser till köttbullarna:

  • 350 g nötkött (malet)
  • 350 g fläskkött (malet)
  • 1 gul lök
  • 15 g smör
  • 3 skivor skivat vitt bröd (eller gammalt bröd)
  • 80 ml färsk grädde
  • 1 tesked malen ingefära
  • 1 ägg
  • 2 matskedar olivolja extra virgin
  • Salt och svartpeppar, efter smak

Ingredienser till tomatsås:

  • 400 g ekologiska finhackade tomater (1 burk)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja extra virgin
  • Salt

Directions

I en stor skål kombinerar du de två typerna av köttfärs, ägg, finhackad gul lök, bröd, salt, peppar och malen ingefära. Blanda väl och tillsätt grädden och droppa i det halvsmälta smöret tills du får en mjuk, slät blandning. Forma små köttbullar genom att ta 3 cm stora klumpar av blandningen och rulla dem till bollar mellan handflatorna.

Till såsen:

Step 1

Stek de skalade och lätt krossade vitlöksklyftorna i olivolja extra virgin i en hög kastrull tills de är gyllene, häll i de konserverade ekologiska finhackade tomaterna och låt koka på medelvärme i 15 minuter. Mixa såsen för att se till att den är slät.

Step 2

Ta en stor stekpanna, tillsätt 2 msk olivolja extra virgin och stek köttbullarna på båda sidor så att de blir bruna; häll sedan i några skedar av tomatsåsen. Tillaga på låg värme i 10 minuter med locket på, skaka sedan pannan för att flytta runt såsen; de ska absorbera det mesta av såsen, tillsätt lite mer om det behövs, täck igen och tillaga i ytterligare 5 minuter, vänd köttbullarna med hjälp av två gafflar, tillsätt lite mer sås och fortsätt tillaga på medelvärme utan lock tills nästan all sås har absorberats och köttbullarna är vackert bruna.

Step 3

Kontrollera att köttbullarna är genomstekta – tillsätt lite mer sås om det behövs. Servera med resten av tomatsåsen vid sidan om.