Ingredients
Ingredienser till köttbullarna:
- 350 g nötkött (malet)
- 350 g fläskkött (malet)
- 1 gul lök
- 15 g smör
- 3 skivor skivat vitt bröd (eller gammalt bröd)
- 80 ml färsk grädde
- 1 tesked malen ingefära
- 1 ägg
- 2 matskedar olivolja extra virgin
- Salt och svartpeppar, efter smak
Ingredienser till tomatsås:
- 400 g ekologiska finhackade tomater (1 burk)
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk olivolja extra virgin
- Salt
Directions
I en stor skål kombinerar du de två typerna av köttfärs, ägg, finhackad gul lök, bröd, salt, peppar och malen ingefära. Blanda väl och tillsätt grädden och droppa i det halvsmälta smöret tills du får en mjuk, slät blandning. Forma små köttbullar genom att ta 3 cm stora klumpar av blandningen och rulla dem till bollar mellan handflatorna.
Till såsen:
Step 1
Stek de skalade och lätt krossade vitlöksklyftorna i olivolja extra virgin i en hög kastrull tills de är gyllene, häll i de konserverade ekologiska finhackade tomaterna och låt koka på medelvärme i 15 minuter. Mixa såsen för att se till att den är slät.
Step 2
Ta en stor stekpanna, tillsätt 2 msk olivolja extra virgin och stek köttbullarna på båda sidor så att de blir bruna; häll sedan i några skedar av tomatsåsen. Tillaga på låg värme i 10 minuter med locket på, skaka sedan pannan för att flytta runt såsen; de ska absorbera det mesta av såsen, tillsätt lite mer om det behövs, täck igen och tillaga i ytterligare 5 minuter, vänd köttbullarna med hjälp av två gafflar, tillsätt lite mer sås och fortsätt tillaga på medelvärme utan lock tills nästan all sås har absorberats och köttbullarna är vackert bruna.
Step 3
Kontrollera att köttbullarna är genomstekta – tillsätt lite mer sås om det behövs. Servera med resten av tomatsåsen vid sidan om.